Oferta
 
Przygotowanie podłoża

Od przygotowania gruntu, na którym wysiejemy trawę, zależy efektywność późniejszych prac pielęgnacyjnych. Jeśli nie zadbamy o to, by gleba zatrzymywała wodę, nawet regularnie podlewany trawnik wyschnie. Jeśli zwięzłej gliniastej gleby nie rozluźnimy, po dużym deszczu murawa zgnije. A oto niezbędne zabiegi.

  • Przekopanie. Konieczne jest głównie po to, by w glebie powstały przestrzenie, które zostaną wypełnione przez niezbędne dla roślin powietrze i wodę.

    Zwykle pracę tę wykonujemy ręcznie, kopiąc szpadlem na tzw. sztych, czyli głębokość, na jaką sięga szpadel. Poszczególne skiby trzeba też rozluźnić, wytrząsając widłami płaskimi, tzw. amerykańskimi.

    Na dużych działkach warto zamówić przeoranie terenu pod trawnik pługiem lub glebogryzarką, na głębokość 20-30 cm. Jeżeli grunt jest zwięzły lub występują pozostałości silnie zrośniętej darni, głębokość orki powinna być zwiększona do 30-35 cm.

  • Usunięcie chwastów. Odsłonięte w wyniku kopania czy orki podziemne części rośliny (korzenie, kłącza, rozłogi) powinno się usunąć z podłoża za pomocą wideł lub grabi. Wybranie ich z rozluźnionej gleby jest wtedy łatwe. Dzięki temu niepotrzebne będzie stosowanie chemicznych środków chwastobójczych (herbicydów). Zwłaszcza że lepiej nie stosować tych środków w ogrodzie, bo:

    - po zabiegu z użyciem herbicydów trzeba odczekać około miesiąca, zanim będzie można powrócić do prac agrotechnicznych,

    - muszą być stosowane umiejętnie, inaczej mogą zniszczyć rośliny ozdobne, na których nam zależy,

    - zakłócają życie biologiczne w glebie, co z pewnością nie będzie sprzyjało wzrostowi trawy.

  • Ulepszenie gleby. Zwykle kojarzy się z poprawianiem żyzności przez wprowadzenie nawozów, tymczasem równie ważne jest nadanie glebie odpowiedniego odczynu i poprawienie jej struktury, aby lepiej zatrzymywała wodę, a składniki pokarmowe były łatwiej przyswajane przez rośliny.

    Struktura. Na glebach lekkich, piaszczystych rozsypujemy 10-15-centymetrową warstwę ziemi gliniastej lub żyznej ziemi kompostowej i płytko przekopujemy. Można też wykorzystać ziemię pochodzącą z pola uprawnego, mieszając jej 5-10-centymetrową warstwę z 3-5-centymetrową warstwą torfu. Gleby o zwięzłej strukturze wymagają rozluźnienia przez dodanie piasku (6-7 m3 na 100 m2).

    Kwasowość. Aby zastosowane później nawozy były dobrze przyswajane przez trawę, gleba musi mieć odpowiedni odczyn (pH). Optymalny odczyn gleby pod trawnik wynosi 5,5-6,5. Ponieważ w Polsce przeważają gleby kwaśne (pH poniżej 5), często konieczne jest wapnowanie podłoża, do czego można użyć dolomitu lub kredy w ilości około 10 kg/100 m2.

    Nawożenie. Do wzbogacenia gleby w składniki pokarmowe można użyć nawozów organicznych (obornik, kompost) lub sztucznych. Na trawnikach przydomowych najtańsze i najprostsze jest zastosowanie nawozu sztucznego. Najczęściej stosuje się nawóz wieloskładnikowy, na przykład Azofoskę, w ilości 3-5 kg/100 m2. Nawóz po rozsypaniu należy zmieszać z glebą. Można też sięgnąć po specjalistyczne nawozy do trawnika.

  • Wyrównywanie. Przekopaną lub zaoraną glebę trzeba starannie zagrabić albo wyrównać broną i wygładzić włóką lub siatką. Wypoziomowanie i wyrównanie gruntu pod trawnik ułatwia długa drewniana deska lub aluminiowa łata z poziomnicą.

    Na koniec tego etapu pracy podłoże udeptujemy lub wałujemy tak długo, aż nasze buty zostawiać będą na powierzchni tylko płaski ślad, a nie wgłębienie w gruncie. Potem teren obficie polewamy i pozostawiamy na kilka dni, aby gleba osiadła.

    Siew

    Do siewu należy wybrać dzień, kiedy gleba nie jest wilgotna, inaczej będzie wraz z nasionami przyklejała się do butów. Nasiona trawy rozrzucamy ręcznie lub - jeśli powierzchnia jest duża - siewnikiem do nawozów. Siew dobrze jest poprzedzić próbą, tzn. na niewielkiej powierzchni rozsypać nasiona zgodnie z dawką podaną na opakowaniu i sprawdzić, czy gęstość siewu jest właściwa. Warto też ułatwić sobie siew przez wymieszanie nasion z piaskiem - materiału do siewu będzie wtedy więcej i łatwiej będzie kontrolować jego dawkowanie.

    Wybraną mieszankę nasion (powinna się składać z 3-4 gatunków traw) wysiewamy w dwóch kierunkach - "na krzyż", co zapewni równe pokrycie powierzchni. Na brzegu trawnika należy rozsypać więcej nasion (nawet 2-3-krotnie), bo z praktyki wiadomo, że zwykle tam trzeba później trawę dosiewać.

  • Wysiane nasiona przykrywamy cienką warstwą ziemi, delikatnie grabiąc podłoże.

    Uwaga! Wysianych nasion lepiej nie przysypywać torfem (choć wiele osób tak robi), ponieważ trudno go rozrzucić równomiernie, a wtedy nasiona będą wschodzić w niejednakowych warunkach i w rezultacie wschody będą nierównomierne.

    Zagrabiony po siewie grunt ugniatamy, najlepiej walcem z kolczatką. Kolce i walec spowodują, że podsiąkanie wody będzie lepsze, a kiełkowanie i wzrost trawy - bardziej równomierne. W małym ogrodzie posianą trawę możemy udeptać, mocując na butach specjalne podkładki z kolcami (dostępne w sklepach ogrodniczych).

    Pielęgnacja w pierwszym sezonie

  • Podlewanie. Pierwszy raz powinno się podlać trawnik zaraz po siewie. Trzeba do tego użyć zraszacza drobnokropelkowego, aby nie wypłukać nasion. Uwaga! Trawnika zakładanego tuż przed wyjazdem na urlop lepiej nie podlewać, by nasiona same dostosowały się do warunków pogodowych. Trzeba jednak wówczas liczyć się z nierównomiernym wzrostem trawy i koniecznością dosiewania.

    Przynajmniej do trzeciego koszenia (rośliny będą już wtedy na tyle rozkrzewione, że poradzą sobie z krótkim okresem suszy) należy trawnik regularnie podlewać, dostarczając tygodniowo 2-5 l wody na 1 m2 powierzchni.

  • Koszenie. Pierwszy raz należy skosić trawę, gdy osiągnie wysokość 6-8 cm. Wysokość pierwszego cięcia ustawiamy w kosiarce na 4 cm. Dopiero kolejne można przystosować do naszych wymagań względem trawnika (od 2,5 do 5 cm). Aby źdźbła trawy były równo przycinane, a nie miażdżone przez nóż kosiarki, kosić należy rano lub wieczorem. Trawa powinna być jędrna, ale sucha. Po każdym cięciu zaleca się obfite podlewanie trawnika.

  • Nawożenie. Pierwsze nawożenie trawnika zaleca się po wykonaniu pierwszego cięcia. Można zastosować specjalne nawozy do trawników lub saletrę amonową w ilości 1,5 kg/100 m2 albo mocznik w ilości 2-3 kg/100 m2. W pierwszym sezonie trzeba jeszcze 3-krotnie powtórzyć takie nawożenie.
  • tel.: 0-512-070-729
    e-mail:
    © 2008 Projekty i realizacja PIĘKNY OGRÓD
    Projekt & cms: www.zstudio.pl